Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
0212 272 92 60

Blog

Single Origin (Tek Kökenli) Kahve Üreten Ülkeler

Single Origin yani tek kökenli kahve üreten ülkeler de önce, tek kökenli kahve nedir onu inceleyelim.

Tek kökenli kahve nedir?

Bu makaleyi okumayı tercih eden birçoğunuz muhtemelen tek bir kökeni olan kahvenin ne olduğunu zaten biliyor olacaksınız. Bilmeyenleriniz için de mantık gerçekten basit. Tek kökenli kahve, bilinen tek bir coğrafi alan içinde yetiştirilmiş kahve demektir. Bu, aynı ekim yerinde, çevredeki ekim yerlerinde veya bir ülkenin aynı bölgesinde yetiştirilen kahve olabilir. Bir ekim yerinden veya bir grup ekim yerinden geliyorsa, “tek çiflikten” veya “tek mülkten” olarak reklamı yapılabilir. Tek bir kökenden gelen kahveyi reklam yaparken etiketlemenin önemli olmasının nedeni izlenebilir olmasıdır. Ekimin yapıldığı bölgenin dışında yaşayan kahve uzmanları belirli ve tek bir bölgede yetişen kahveyi tatmayı güzel karşıladıklarını belirtiyorlar. Örneğin, bir kahvenin tadı belirgin bir şekilde karamel veya tarçın bulunuyorsa, bu harika lezzetin kaynağını bulabilir ve yetiştirme koşullarını anlayabilirsiniz.

Popülerliği Artışta

Son yıllarda, tek bir bölgede yetiştirilmiş kahve giderek daha popüler hale geldi. Mevsimsellik ve ihracat nedeniyle bir zamanlar çok pahalıydı. Uluslararası taşıma başladığından bu yana, tek kökenli kahve tüm dünyada daha kolay bulunabilmektedir. Tek bir bölgede yetiştirilmiş kahvelere olan ilgi, kahvenin çekirdeklerle farklı tatları vurgulayarak alternatif demleme yöntemlerinin keşfedilmesiyle başladı. Belirli bir kökeni olan kahvelerin popüler olmasının bir başka nedeni de yetiştirilmesinde olan şeffaflıktır. Tüketicinin kahvenin nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini, yetiştirme koşullarının ne olduğunu ve ne zaman hasat edildiğini anlamasını sağlar. Kahve çekirdekleriyle ilgili her şeyi bilmenin bu güveni, ekim yerlerine bir güven oluşturur ve kahvenizin daha da fazla tadını çıkarmanızı sağlar.

Çıtayı ayarlar

Yıllar geçtikçe artan popülerlik nedeniyle kahve çiftlikleri, kahve çekirdeklerinin kalitesini arttırmak için yetiştirme yöntemlerini en uygun hale uyarlamaktadır. En kaliteli kahve olarak kabul edilen kahvenin öncülüğünü yapmaya ve ona ulaşmaya çalışıyorlar. Kahve çekirdeği çeşitleri, hasat yöntemleri, yetiştirme koşulları, yetiştirme süresi ve öğütme tekniklerinde en iyi kombinasyonu bulmak için sürekli olarak değişiyor. Sadece ekim yerleri değil, kahve kavurucuları da kavurma işlemlerini geliştirmek için farklı teknikler araştırıyorlar. Onları karşılıklı uyum sağlamaları gereken bir yol bekliyor. Kavurma işlemini yapan kişiler, tüketicilere pazarlamak için çiftçilerin yenilikçi tekniklerine güveniyorlar. Aynı şekilde çiftçiler de sürekli değişen pazar taleplerine ilişkin veriler için kahve kavurucularına güveniyor ve böylece uyum sağlayabiliyorlar. Bu iki işçi sınıfı çok yakın çalışıyor. Çok sayıda farklı kahveyi deniyor ve mümkün olan en yüksek kalitede kahveyi yaratmak için bir araya geliyor.  Kaliteyi arttıran, bu ikili ilişki ve sürekli çıtayı yükselten şey ise tek bir ekim yerinde yetişmiş kahveye olan talep.

En İyi Tek Kökenli Kahve Nereden Gelir?

Bu çok zor bir soru. Mesele şu ki, herkesin damak tadı farklı ve bu nedenle birinin dünyadaki en güzel kahve olarak nitelendirdiği kahve sizin için olmayabilir. Dışarıda çok fazla kahve çeşidi bulunsa da her hasat birbirinden çok az bir farklılık gösterir ve hepsini tatmak da zordur. Bu nedenle en kaliteli kahveyi üretmesiyle ünlü ülkelerin bir listesi hazırlandı. Hepsini deneyebilir ve nasıl farklı olduklarını görebilirsiniz. Fakat hangisinin en iyisi olduğuna karar vermeyi size bırakacağım.

Kolombiya

Kolombiya kahvesi gerçekten sektörün en iyilerinden biridir. Kolombiya kahvesini düşünürken, büyük bir bıyıklı, büyük bir şapka ve yanında bir katır olan bir çiftçiyi hayal ediyor olabilirsiniz. Aynı zamanda ikonik olan basmakalıp kahve çiftçisi Juan Valdez’i düşünmüş olabilirsiniz. 1950’lerde Kolombiya kahvesini tanıtan bir reklam kampanyasının figürü olmuştu. Hükümet bunu büyük bir ekonomik potansiyel olarak gördüğü için, sektördeki çiftçileri ve üreticileri cesaretlendirdi. Kampanya işe yaradı. Kolombiya’nın, tüm kahvesi arabica olmak üzere, sektördeki tüm kahvenin %12’sini ihraç ettiği düşünülmektedir. Fakat herhangi bir eski arabica kahvesi değil, sadece yüksek kaliteli şeyler. Bu kadar kaliteli ve başarılı olmasının nedeni, ideal yetiştirme koşullarından kaynaklanıyor. Arabica özen gerektiren bir bitkidir ve çok özel koşullarda büyür. Örneğin 17-23 derecede, soğuktan uzak ve 1340 ile 2130 metre arasındaki rakımlarda yetiştirilmelidir. Kolombiya bunun için mükemmeldir. Kaliteli arabica kahvesi için ideal şartlara ve uygun coğrafyaya sahiptir. Orta ve Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya gibi bölgeler de dahil olmak üzere ekvatora paralel uzanan bir şerit olan Kahve Kuşağı’nda bulunuyor. Bu şerit, kahve yetiştirmek için en iyi koşullara sahip olmasıyla ünlü. Sadece ülkenin bulunduğu yer değil, aynı zamanda buradaki dağların da bitkilerin yüksek rakımlarda büyüyebileceği ve aynı zamanda ideal miktarda yağış alabileceği anlamına gelir. Daha yavaş bir olgunlaşma sürecine ve aynı zamanda daha geliştirilmiş lezzete sahip olmasına yol açar.

Tanzanya

Tanzanya, daha önce duymuş olabileceğiniz, Tanzania Peaberry isimli eşsiz bir kahveyi sunmuştur. Genellikle besin açısından zengin ve minerallerle dolu toprakları olan Mt. Kilimanjaro (Afrika’nın en yüksek dağı) kenarlarında yetiştirilir. Meyvelerin, her zamanki yarım yeşil rengi yerine bir bütün yeşil kahve çekirdeğini kaplaması konusunda ise benzersizdirler.  Meyvemsi, zengin bir tat ile çok canlı ve keskin bir asitliğe sahip. Tanzanya, Peaberry çeşidinden daha fazlasını sunabilir. Birçok çeşidin çiçek veya meyve notaları ile rustik ve tatlı tadı vardır. Normalde Tanzanya kahvesini karakterize eden tüm bu meyveli tatları koruması için de hafif kavurmalar ile üretirler. Ana kahve yetiştirme bölgeleri daha çok güneyde olur. Bu bölgelerde daha iyi kurutma koşulları ve gelişmiş ulaşım sistemi bulunmaktadır. Bununla birlikte ülkenin her yerinde yetişen çok sayıda lezzetli kahveler var. Bourbon, Nyara veya Blue Mountain gibi çeşitlerin tamamı Tanzanya’da yetiştirilir ve hepsi denemeye değer.

Etiyopya

Etiyopya kahve çekirdekleri, tam gövdeli ve zengin bir dokuya sahip olmaları ile tanımlanabilir. Bazı bölgelerden yaban mersini aromaları ve diğer meyveli notalar, çok fazla kuvvetli olmayan bir asitlik ile gelirler. Batı bölgelerinden bazı tek kökenli kahve çekirdekleri alırsanız keskin bir asitliğe sahip güzel çekirdekler olduğunu fark edeceksiniz. Damak tadınızı test edecek ve karmaşık tatlarıyla daha fazlasını isteyeceksiniz. Etiyopya kahvesiyle ilgili en çok sevilen şey, onlara özgü olmayan fakat genellikle tek bir bölgede yetişmiş ve en iyi kahvede görülen durum, kahvenin yetiştirildiği alanın büyük olmasıdır. Etiyopya’da yüzlerce dönümlük alana yayılan devasa ticari kahve tarlaları yoktur. Bunun yerine, uzun süredir işin içerisinde yer alan aile çiftlikleri vardır. Onlarca yılını kahve kavurucularıyla iyi bir ilişki içerisinde olmak ve kaliteyi arttırmak için çalıştılar. Etiyopya Harrar çeşidini denemeniz önerilir. Çiçeksi ve meyvemsi, yoğun, parlak ve doku bakımından zengindir. Parlak asitliği ve meyve tatlarını seviyorsanız, kesinlikle denenmesi gereken bir kahve.   EDİTÖR: Çiğdem UYSAL   Kaynak= https://coffeeblog.co.uk/countries-produce-amazing-single-origin-coffee/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir