Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
0212 272 92 60

Blog

Kahve Çekirdeği Çeşitleri ve Birbirlerinden Farkları

Semtinizdeki marketin kahve reyonlarında dolaşırken, hepsi olmasa da, çoğu paketin üzerinde “Arabica Kahvesi” veya “Arabica Kahve Çekirdeği” yazdığını fark etmiş olabilirsiniz. Neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü? Aslına bakarsanız, Arabica aralarında en yaygını olmakla birlikte, çok fazla sayıda kahve çeşidi mevcut. Arabica, Dünya çapında yapılan kahve üretiminin %60-70’ini oluşturur ancak ABD’de çok daha az yaygın olan başka türler de vardır.

Çoğu zaman, kahvenin nasıl sınıflandırıldığını ve pazarlandığını düşündüğümüzde, genellikle kavurma şekilleri ve menşei ülkeleri aklımıza gelir. Tabi ki bu bilgiler de kahvenin tanınması için oldukça önemlidir fakat bütün hikayeyi anlatmaz. Hadi kahve çeşitlerine ve onları benzersiz yapan özelliklere daha yakından bakalım.

 

Kahve Çekirdeği Çeşitlerinin Karakteristik Özellikleri

Burada konuşacağımız başlıca 4 çeşit kahve çekirdeği var: Arabica (Arabica Kahvesi), Robusta (Caniphora Kahvesi), Liberica (Liberica Kahvesi) ve Excelsa. Hadi bu kahve çeşitlerini birbirinden ayıran özellikleri keşfedelim.

 

Arabica

Önceden bahsettiğimiz gibi Arabica, Kuzey Amerika’da en yaygın olan (ve kesinlikle en fazla pazarlaması yapılan) kahve türüdür. Bunun nedeni daha tatlı, hafif bir aromaya sahip olması ve kahvenin kendisinin daha az asitli olmasıdır. Arabica çekirdekleri, rakımı yüksek olan özellikle de yağışı bol olan yerlerde yetiştirilir. ür yağmur ormanlarıyla bilinen Brezilya, Dünya çapında Arabica çekirdeklerinin en önde gelen ihracatçısıdır. Kahve bitkilerinin kendileri de oldukça hassastır, çokça budama ve sürekli olarak çevre koşullarına dikkat etmeyi gerektirir. Arabica kahvesi cinsleri hastalıklara eğilimlidir bu yüzden büyük miktarlarda yetiştirilmesi zor olabilir. Tüm bu zorluklar da global piyasada Arabica’nın fiyatını yükseltir fakat çoğu kahve tiryakisi daha yumuşak ve şekerli tadından dolayı aradaki fiyat farkını önemsemez.

Popüler fakat hassas Arabica kahve çekirdeği hakkında bir not: Sütle veya kremayla servis edildiğinde ya da soğuk olarak tüketildiğinde tat yoğunluğunun azaldığı bilinir. Böyle bir gerçek olmasına rağmen, içmeden önce içine ek bir tat daha eklerseniz, bahsettiğimiz tat yoğunluğu azalışını hissetmezsiniz.

 

Robusta

Global üretim sıralamasına baktığımızda Robusta çekirdekleri, listede ikinci sırada gelirken; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da en popüler olan kahve çeşididir. Bu kahve çekirdeği çeşidi, adının hakkını vererek, güçlü ve sert tadıyla bilinir. Robusta kahvesi fazla miktarda kafein içerir, bu da Robusta bitkisini Arabica’ya göre çok daha dirençli yapar. Bunun sebebi, kafeinin doğal bir böceksavar olarak davranıp, ağaca karşı büyük bir tehdidi ortadan kaldırmasıdır.

Caniphora kahvesi çeşitleri özellikle çevre koşullarına karşı toleranslıdır, bu yüzden her rakım ve iklimde yetiştirilebilir. Tadının yanık ve lastik gibi olduğunun düşünülmesinden dolayı, sert kahvenin kültürel bir norm olarak kabul edildiği yerler dışında, çok popüler bir kahve çeşidi değildir. Bununla birlikte, Arabica kahvesine göre yetiştirilmesi ve hasadı çok daha kolay olduğundan, çoğu çiftçi Robusta kahvesi yetiştirdiklerinde daha çok kar ediyor. Peki bu iş nereye gidiyor? Robusta çözünebilir kahve gibi indirim hatları için veya koyu kavurmalarda dolgu malzemesi olarak kullanılabilir. Kahve kavurma işleminde 3 ölçü Arabica yerine 1 ölçü Robusta kullanmak, ham çekirdek maliyetinde %20 tasarruf ettirebilir. Yine de, bu işlem size kaliteden ödün vermek gibi geliyorsa, haklı olabilirsiniz.

Yine de, market raflarında yerini bulan lezzetli ve yüksek kaliteli Robusta kahvelerinin örnekleri vardır. Bu kahveler genelde tek bir yerden gelen çekirdeklerden, insanların kendi elleriyle kavurma yaptıkları küçük çaplı atölyelerde üretilir. Robusta çekirdeklerinin en iyilerini tattığınızda çikolata ve rom dokunuşlarını sezebilirsiniz, fakat bu çekirdekler her zaman hazırda beklemiyor. Sonuçta bir fincan kahveden beklentiniz günlük kafein ihtiyacınızı karşılamak ise, sıradan Robusta’nın keskinliğini kremayla veya şekerle keserek de buna ulaşabilirsiniz.

kahve çekirdeği

 

Liberica

Liberica kahve çekirdeği nadir bulunan bir ikramdır. Belirli iklim koşullarında yetişir ve yapılan üretim, çiftçilerin global pazarın ihtiyacını karşılamak için yapacağı analizleri kaldıramayacak kadar azdır. Bunlara rağmen, Liberica çekirdekleri hoş bir sürpriz olarak görülür. Kahveyi deneyenlerin çoğu, aromasını meyveye veya çiçeğe benzetir ve tadını “odunsu” olarak tanımlar.

Bir zamanlar Liberica kahvesi inanılmaz derecede popülerdi. 19. yüzyılın sonlarına doğru “kahve pası” adı verilen bir hastalık yayılmıştı ve Dünya’daki neredeyse bütün Arabica bitkilerini yok etti. Kahve önemli bir ürün olduğu için, o noktada bile, çiftçiler ve hükümet organları Arabica’nın yerine uygun alternatifler bulmaya çalıştı.

Liberica kahvesinin hasadını ve satışını ilk yapanlar Filipinler oldu ve yegane tedarikçi onlar olduğu için ekonomileri olağanüstü düzeyde büyüdü. O zamanlarda Filipinler, ABD toprağıydı fakat ekonomileri büyüdükçe bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bunun bir sonucu olarak, ABD sert ekonomik yaptırımlar uyguladı ve Filipinler’e yapılan malzeme akışını kesti. En nihayetinde bu durum, hiç kimsenin ortaya çıkıp Filipinler’in yapmış olduğu üretimi yakalamaya çalışmamasıyla, Liberica kahvesinin global pazarda düşüşüne yol açtı.

 

Excelsa

Bugün bahsedeceğimiz son kahve çekirdeği çeşidi Excelsa. Excelsa teknik olarak Liberica ailesinin bir üyesidir fakat aslında oldukça farklıdırlar. Yukarıda bahsettiğimiz Liberica kahvesi gibi, Excelsa’da ana olarak Güneydoğu Asya’da yetişir ve global kahve üretiminin küçük bir bölümünü karşılar. Excelsa’nın mayhoş, meyvemsi bir tadı vardır ve kahve meraklıları tarafından sıkça aranan benzersiz bir profil oluşturmak için hem açık hem de koyu kavrulmuş kahvelerin özelliklerini göstermesiyle bilinir.

 

Kahve Seçimi Nasıl Yapılır?

Bunu hep söyledik ve söylemeye de devam edeceğiz, kahve içmek neyin hoşunuza gittiğini keşfetmek ve onu bırakmamaktır. Normal bir zamanda karşılaşabileceğiniz en yaygın ve ekonomik seçeneklerin Arabica ve Robusta olduğunu hesaba katarak, kahvenizi nasıl içmeyi sevdiğinizi düşünün – sıcak, buzlu kremalı/kremasız? Kahvede sadelikten yanaysanız ve aradığınız şey hem ferahlatıcı hem de tatmin edici bir fincan kahve ise o zaman Gutemalan Medium Roast sizin için ideal bir seçim olacaktır. Eğer daha hafif tatlı, ceviz ve fındık notaları barındıran bir kahve tercih ediyorsanız Brasilian Medium Roast tam size göre. Önemli olan şeyin size uygun olan kahveyi keşfetmeye çalışmak olduğunu unutmayın, farklı tatlar deneyin ve süreçten zevk almaya bakın! Bunun gibi daha fazla öneriye https://www.kahvelimon.com/ üzerinden ulaşabilirsiniz.

Editör: Afife Zeynep EROL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir