Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
Blog

Sağlıklı Ölçüde Kahve, Kırmızı Şarap ve Çikolata Tüketimi İçin 5 Araştırma

Amelia Cooper’ın kahve, kırmızı şarap ve çikolatanın sağlık üzerine yararları hakkında yazdığı yazıya gelin biz de göz atalım! İster özellikle daha sağlıklı olmaya çalışıyor olun, ister dini olarak daha sağlıklı bir diyet uyguluyor olun, ister genel olarak sağlıklı olduğunuzu hissediyor olun ve diyetinizi çok fazla düşünmeyin ; muhtemelen tükettiğiniz yiyecek ve içeceğin sağlığınız için iyi olup olmadığı hakkında kafanız karışmış durumda. Çok çelişkili bilgi olduğundan ve doğru bildiklerimiz ara sıra değişiyor gibi göründüğünden sağlık hakkındaki bu durum çok kafa karıştırıcı olabilir. Bu  konudaki en tartışmalı yiyecek ve içeceklerden üçü kahve, şarap ve çikolata olmuştur. Herkesin ılımlılığın önemli olduğunu kabul ettiğini ve aşırıya kaçtığınız hiçbir şeyin sizin için sağlıklı olmadığını düşünüyorum, bu yiyecekler bir süre kötülendi; insanlar şarap, çikolata ve kahve tüketimini minimumda tutmaları konusunda uyarıldı, ama şimdi bu lezzetli ikramların bir zamanlar oldukları düşünülen kötü adamlardan uzak olduğunu biliyoruz.
Kahve, insanların büyük bir kısmının günlük yaşamlarında hayati bir rol oynamaktadır. Sabah güne başlamak için, ertesi sabah yapılması gereken sunum üzerinde çalışmak için kendimizi uyanık tutmak amacıyla ve ruh halimizi iyileştirmek için kahveye ihtiyacımız var. Pek çok insan günün ilk kahvesini içene kadar kendilerini pek iyi hissetmediklerini söylüyor.

Sağlık Alanındaki Bazı Riskleri Azaltan Çalışma

Kahve bir zamanlar çok az miktarda olmadığı sürece tehlikeli kabul edilirdi. Birçok bilimsel çalışma, birçok insan için günde 4 veya daha fazla fincan kahvenin sağlıklı olduğunu belirten birçok araştırma ile bunun aksini kanıtlamıştır. Aynı zamanda bazı araştırmalar, kahvenin işe yaraması için günde yaklaşık dört fincan kahvenin gerekli olabileceğini öne sürüyor. Amerikan Diyabet Derneği tarafından 2015 yılında yapılan ilginç bir araştırmaya göre, günde altı fincana kadar kahve tüketen yetişkinlerde tip 2 diyabet riski % 33 daha düşük. Hepsi bu kadar değil, birçok çalışma ve araştırma, kahvenin kanser ve çeşitli kalp hastalıkları riskini de azalttığını kanıtladı. Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışma da dahil olmak üzere, günde dört ila beş fincan kahvenin % 11’lik bir oranla kalp hastalığı riskinin azaltılmasıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor. Bu çalışma hakkında daha fazla bilgi için NHS makalesine bir göz atın: https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/does-coffee-cause-or-prevent-heart-failure/ Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları ve Madrid Üniversitesi tarafından yapılan bir başka çalışma, yirmi yıllık bir dönem boyunca 125.000’den fazla insanı izleyen iki ABD çalışmasının verilerini değerlendirdi. Araştırmacılar, düzenli kahve içmenin ölüm oranına katkıda bulunan bir faktör olmadığı sonucuna varmakla kalmadı, araştırmaları, daha fazla kahve içen kişilerin 20 yıl içinde ölme olasılığının daha düşük olduğunu gösterdi. Kahvenin sağlığa yararlarının listesi, ürik asit seviyelerinin düşürülmesi ve gut riskinin azalması gibi diğer faydalarla birlikte neredeyse sürekli olarak artmaktadır. Daha az diş çürüğü, safra taşı azalması gibi. Kahve bu kadar büyük yararlar sunsa da, kahvenin kafein içeriği nedeniyle potansiyel olumsuzlukları vardır. Kafein bir ilaçtır, merkezi sinir sistemini uyarır ve  sonuçları olumlu olabileceği gibi olumsuz yan etkilere de neden olabilir. Kafeinin olumsuz yan etkileri toleransa dayanmaktadır, yani bu olumsuzluklar, bir kişinin kişisel kafein toleransına göre belirli bir miktarda kafein tüketilene kadar gözlemlenebilir. Kafeinin sağlık üzerine negatif etkileri arasında kalp atış hızının artması, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları olabilir – ve bazı çalışmalar, sürekli yüksek düzeyde kafein tüketiminin yüksek tansiyona, kan şekeri seviyelerinin artmasına ve hatta kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabileceğini öne sürüyor. Fazla kafein, vücudun uykuyu düzenlemek için kullandığı sirkadiyen ritmi de bozabilir. Bununla birlikte birçok insan, kahve alınan kafeinin diğer içeceklerle alınanda olduğu gibi vücut üzerinde aynı etkiye sahip olmayabileceğine inanmaktadır. Enerji içecekleri ve doğrudan kafeinli içecekler şekerle birlikte kafein, bazen taurin ve çoğu zaman karmaşık bileşikler açısından çok az şey sağlarken kahve, birçok antioksidan da dahil olmak üzere binden fazla bileşik sağlar. Başka yollarla alındığında olduğu gibi, kahve aracılığıyla alınan benzer seviyelerde kafeinden de aynı şekilde etkilenmezler. İşte tüm kırmızı şarap severler için bazı iyi haberler – belki de beyaza düşkün olanlar için pek de harika bir haber değil-. Yıllar boyunca, kırmızı şarabın bir dizi yararı olduğunu öne süren oldukça fazla araştırma yapıldı. Beyaz şarap içenlerden özür dilerim, bilim sizi hayal kırıklığına uğrattı.
Kırmızı şarap, küresel olarak birçok kültürün bir parçası olsa da, Fransa nüfusu arasında kalp hastalığı riskinin diğer birçok popülasyondan çok daha düşük olduğunu belirten ünlü ‘Fransız Paradoksu’ düşünüldüğünde Fransızlara daha fazla fayda sağlıyor gibi görünüyor. Fransızların daha fazla yağlı ve süt içerikli yiyecekler tüketmesi gerçeği de var tabii. Kırmızı şarap, genel kardiyovasküler sağlığı artırır ve yüksek kolesterol riskini azaltır . Artık kırmızı şarabın, resveratrol ve quercetin gibi antioksidanların yüksek içeriği nedeniyle kalp hastalıkları ve kanser riskini azalttığına inanılıyor. Bununla birlikte, kırmızı şarabın sağlığa faydalarını elde etmenin birincil anahtarı, genellikle günde 1-2 bardak arasında kabul edilen ölçülü tüketim olduğundan, bunu aşırı içme için bir ruhsat olarak düşünmemelisiniz. Sağlık için en iyisi olduğu düşünülen kırmızı şaraplar arasında Merlot, Pinot Noir, Cabernet ve diğer pek çok sek kırmızı şarap  bulunur.
Çikolata, belki de var olan en mütevazı ve popüler tatlı ikramlardan biridir ve kesinlikle kilo vermek veya fazla kilo birikmesini önlemek isteyenler tarafından kasıtlı olarak en çok kaçınılan gıdalardan biridir. Ama bekleyin, size çikolatanın bile kendi yararları olduğunu söylesem? Yakın zamanda yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, her gün 100 gr çikolata yemek,  kalp hastalığı ve felç riskini düşürmekle bağlantılıydı! Diyetin erkek ve kadınların uzun vadeli sağlığı üzerindeki etkisini izleyen bu çalışmaya yaklaşık 25.000 yetişkin katıldı. Sonuçlar, çikolata tüketenlerde % 11 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve % 25 daha düşük ölüm riski gösterdi. Daha yüksek çikolata alımı, inme riskinin azalmasıyla da ilişkilendirildi (önemli ölçüde : % 23) ve bu, diğer potansiyel risk faktörleri hesaba katıldıktan sonra bile oldu. Ayrıca, enflamatuar protein seviyesi ölçülen katılımcılar arasında (16.000 kişi), en yüksek miktarda çikolata tüketenlerin, en küçük miktarları yiyenlere kıyasla % 18 daha az risk altında olduğu görüldü. Bununla birlikte, daha koyu ve daha doğal olan çikolatanın (en az şeker ilavesi olan tür) sağlık açısından en büyük yararı olduğuna inanılıyor.  

Çikolata Yemek ve Kahve İçmek Daha Sağlıklı Yaşamanızı Sağlar

Son olarak,   bu yazıyı bitirmek için güzel bir bilgi: – çinko takviyesi aldığınız sürece, kahvenizle (veya bir fincan çay ile) biraz çikolata tadını çıkarmak daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir! Erlangen Üniversitesi’nden araştırmacılar, çikolata çay veya kahve ile birlikte çinko takviyesi eşliğinde tüketildiğinde, yaşlanma sürecini yavaşlatabilecek bir bileşiğin aktive olduğunu keşfettiler! Çikolatanın çay, kahve ve çinko ile birlikte tüketilmesi sonucu oluşan bu bileşik, doğal olarak oluşan süperoksit dismutaz enzimine (SOD) benzer olup, aynı zamanda gazı da yok eder ve vücudu korur. – Journal Nature Chemistry Yani genel olarak – kahve, çikolata ve kırmızı şarap sevenler için çok güzel haberler var! Sayısız kadeh kırmızı şarabı, espressoyu, Cadbury dünyasını stoklarından tüketmiş gibi tüketmemiz gerektiğini söylemiyorum. Ama yine de bu zevklerin muhtemelen sağlığınıza zarar vermeyeceğini, hatta size biraz fayda sağlayabileceklerini bilerek, ölçülü bir şekilde yararlanabileceğinizi bilmek güzel! EDİTÖR: Aleyna Atalay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir