Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
0212 272 92 60

Blog

Espresso Nedir?

Sabah kalktığınızda ama ruhunuz hala yatağın bir köşesinde uyurken sizi tam anlamıyla uyandıran şeyin güçlü, taze ve sıcacık kokusuyla bir espresso olması çok olasıdır. Peki espresso nedir, hep birlikte tanıyalım.

Espresso, Amerika Birleşik Devletleri’nde genel olarak içtiğimiz kahveden daha sert, daha yoğun ve daha konsantre olan bir kahve türüdür. Siyah renkli olup güçlü ve unutulmayacak bir tadı vardır. Espresso, daha küçük miktarlarda servis edildiğinden “pulling a shot” (shot çekmek, shot atmak) olarak adlandırılan özel bir demleme sürecinden geçirilerek yapılır. Bu küçük cazip fincanlar, çoğu Amerikalının alıştığı tam boy kocaman kahve fincanlarına kıyasla daha çok minik shotlar gibi görünür.

Espresso vs Klasik Kahve

Yukarıda açıklanan espresso ile yerel lokantanızdan alabileceğiniz sade kahve arasında bazı temel farklar vardır. Espresso bir kahve türüdür ama onu espresso olarak sınıflandıran şey hazırlama yöntemidir. Burada ikisini birbirinden ayıranın tam olarak ne olduğunu daha net açıklayacağız.

Demleme Süreci

Harika bir kahve hazırlamanın birkaç yolu vardır ve hepsi belirli zevklere uyacak şekilde tasarlanmıştır. Espresso yapmak daha sistematik ve kuralları olan bir iştir. Espresso makinelerinde, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden çok sıcak suyu geçirebilmek için genelde ağır hava basıncı kullanılır. Ayrıca bu makineler, suyun çekirdeklerden yavaşça tat ve aromaları çıkarmasına izin vermek yerine hızlı bir şekilde çalışır. Öğütülmüş espresso çekirdekleri özel bir espresso tozu haline gelene kadar ince bir şekilde parçalanır, daha sonra paketlenir ve sıkıca bastırılır. Sonuç neredeyse minyatür bir pasta gibidir. Espresso yerine oturduğunda, basınçlı sıcak (neredeyse kaynayan) su hızla itilir ve yaklaşık 30 saniye sonra, lezzetli, kadifemsi bir espresso shotunuz olur.

Bu süreç daha güçlü, aromatik bir demleme ile sonuçlanır. Normal kahveden daha güçlü ve genellikle biraz daha az asidik olur, hatta biraz daha yüksek kafein seviyesine sahip olabilir.

Espresso Çekirdeği Nedir?

Espresso ile ilgili yaygın bir yanılgı, belirli bir kahve çekirdeğinden yapıldığıdır. Oysaki espresso, çok ince bir kıvamda öğütüldüğü ve yukarıda açıklanan yoğun demleme işleminden geçirildiği sürece farklı kahve çekirdeklerinden de yapılabilir. En iyi espressolar ise benzersiz bir lezzet yaratmak için aromaları iyi bir şekilde birbirine geçebilen farklı kahve çekirdeklerinin karışımlarından oluşturulabilir. KnockBox Espresso Karışımımızı işte tam olarak böyle yapıyoruz.

Peki espresso yapmak için özel bir kahve türüne ihtiyacınız var mı? Hayır, yok. İçeceği olduğu gibi yapan belirli bir kavrulmuş espresso çekirdeği yoktur. Nihayetinde bütün olay demleme sürecindedir. Bu nedenle doğru makineyi seçmek aslında belirli bir kahveyi seçmekten daha önemlidir. Unutmayın, espressoyu diğer kahve türlerinden ayıran şey demleme sürecidir ve evde lezzetli, güçlü espresso yapmanın birkaç yolu vardır.

Öğrendiklerinizi Uygulamalısınız

Artık espressonun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını daha iyi anladığınıza göre, demlemeye başlamanın zamanı gelmedi mi? Farklı espresso içeceklerine göz atın ve neyi sevdiğinizi anlayana kadar kahve denemeleri yapmaya devam edin.

Ne yaparlarsa yapsınlar, her kahve tüketicisine yapabileceğimiz en büyük öneri, her fincana harika bir çekirdekle başlamaktır. DISTRICT Roasters’da yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini tedarik ettiğimizden emin olmak için çeşitli kıtalar üzerindeki seçkin kahve üreticileriyle el ele çalışıyoruz.

Bizim KnockBox Espresso Karışımımız ise bütün bunlardan çok da farklı değil. Sadece Guatemala, Brezilya ve Kolombiya’daki ortaklarımızın taze, kaliteli çekirdeklerini, yarı tatlı çikolata dokunuşuyla parlak, meyveli bir tada sahip benzersiz ve ferahlatıcı bir espresso yaratmak için birleştiriyoruz. Tüm ürünlerimiz gibi KnockBox Espressomuz’u da beğeneceğinize eminiz ve harcadığınız her şey, ekonomik, fiziksel ve ruhsal yoksulluğu ortadan kaldırma misyonumuza ulaşmamıza yardımcı olur. Bunu denemek için kaybedecek neyiniz var ki?

***Eminim espresso hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra siz de espressoyu farklı hallerde nasıl içebileceğinizi merak ettiniz. Bunun için de sitemizde hazırlanmış bir yazımız sizi bekliyor. Linke tıklayarak “Esprosso İçeceğinin 21 Farklı Hali” adlı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Kaynakça: https://districtroasters.com/blogs/news/what-is-espresso?_pos=37&_sid=619732749&_ss=r

Editör: Rabia Hilal Alincak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir